Fri frakt vid 499:-

Om företaget

NyMo Energiprodukter AB utvecklar och marknadsför ett produktsortiment för pelletseldning men har även brännare som klarar både flis och pellets. All tillverkning sker i Söderhamn hos Pepab Produktionspartner AB.

Lennart Nylander från Mo

Starten på NyMo Energiprodukter

Produkterna har utvecklats av Lennart Nylander från Mo. Mo är en liten by utanför Söderhamn. Lennart är en av branschens tidigaste innovatörer och har ägnat en stor del av sitt liv till att förbättra tekniken och det produktsortiment som företaget tillhandahåller. Efter alla år Lennart har verkat i branschen så har flertalet pelletsbrännare på marknaden efterhand fått tydliga influenser från Lennarts innovationer.

Med den bakgrund och historik Lennart bidragit till  i "pelletsbrännarbranschen" är det med stolthet vi anser att vårt produktsortiment är "orginalet" på marknaden. Lennart har haft några viktiga ledstjärnor vid produktutvecklingen:

- Enkelhet
- Stabila konstruktioner
- Lång livslängd
- Kompatibilitet (förbättringar kan användas på tidigare modeller)

Läs Lennarts egen berättelse:

"1980 köpte jag ett flisaggregat som inte fungerade så bra att jag var nöjd med det. Jag började då att utveckla flisaggregatet så det startade och stannade samt att lågan slocknade och tändes automatiskt när pannan kallade på värme. Det gjorde att man kunde använda flisaggregatet året om samt att man fick en säkrare drift. Jag tände bränslet med en glödspiral samt en fläkt som blåste den luft som behövdes för tändning och drift. Konstruerade en brännare samt ett program för dito. Många var tveksamma i början men det gick över. Idag fungerar alla flis- och pelletsbrännare på detta vis. Jag var alltså först med detta, då det vid den tiden inte fanns något liknande. Jag patenterade detta, men trots det har idag alla konkurrerande brännare kopierat mycket från min idé.

När pelletsvågen kom så visste jag – efter 15 år i branschen – att kunderna ville ha en enkel, robust och lättskött brännare, och på den vägen jobbar vi. 1982 startade jag NyMo Energiprodukter och sökte patent på hela systemet, vilket jag fick 1984. Jag har under många år samarbetat med flera tillverkare gällande allt från styrenhet till hela brännare. Även haft egna konstruktioner på kompletta brännare och sålt ombyggnadssatser till andra flis- och pelletsaggregat.

Sedan 2012 bedrivs verksamheten i NyMo Energiprodukter AB tillsammans med Pepab som tillverkar mekaniken till brännarna. Idag har verksamheten sitt säte i Pepabs lokaler och vi har ständig utveckling i verksamheten. Jag har arbetat med detta i ca 35 år och har skaffat mig en stor erfarenhet samt lärt känna och upplevt många kunder – både fysiskt och på telefon.

Vissa kunder har inte tänkt sig för innan de har köpt pelletseldning, vilket gäller alla fabrikat av brännare. Trots den ringa skötsel som behövs – ca 15 minuter i veckan – verkar det vara för mycket för vissa. Det är synd då pelletseldning är en mycket miljövänlig, enkel, billig och bra investering bara man intresserar sig lite för det. Jag brukar säga ”Var som du är när du går in i hobbyrummet (positiv). Lär dig hur det fungerar så går det bra”. Det har kommit en del andra energikällor som är bekvämare, men det finns både för- och nackdelar med dessa också.

Pelletseldning har kommit för att stanna. Alla stora skogsföretag satsar idag på bränsletillverkning, och priset på bränsle ligger bra till om man jämför med olja – ca 40% av oljepriset (eller ännu lägre). Ibland kan brännvärdet variera i pelletsen beroende på efterfrågan och årstid, och det är något man måste ta hänsyn till. Ofta tror kunder att det är fel på brännaren, vilket jag har upplevt under högsäsong."