Fri frakt vid 499:-

Ekonomi

Kanske har du hört att pelletseldning blivit dyrt? Ja, det beror ju på vem du frågar. Under en tid har eluppvärmning varit så billigt att man bedömt att det inte varit värt att elda med pellets. Just nu går dock utvecklingen åt ett helt annat håll då vi elektrifierar samhället och efterfrågan på el ökar. Med nuvarande elkraftförsörjning innebär det att prissättningen på el kommer att variera kraftigt. Framförallt kommer det att innebära höga elpriser när det är kallt ute. Därför är det mycket som talar för att pellets- och fliseldning kommer vara viktiga reglerbara energikällor framöver.  

Vad kostar uppvärmning med pellets? 

Pellets köps normalt i säckar som väger 14 kg/styck. Varje säck genererar i snitt 70 kW. Oftast köper man en hel pall med säckar och betalar då 2 300-2 500 kr för 48 säckar. Kostnaden per kW hamnar då i intervallet 68-74 öre. (Priser uppdaterade jan-2022) 

För att driva pelletsbrännaren krävs också elförsörjning  för styrning, pelletsmatning, tändning och fläkt. Kostnaden för det kan uppskattas till cirka 1000 kr/år.

Vad kostar det att installera en brännare? 

För att komma igång med pelletseldning krävs att man kompletterar en befintlig panna med utrustning för pelletseldning. Det är en investering i storleksordningen 25-30 tkr. Har man ingen panna och saknar både skorsten och vattenburet cirkulationssystem är investeringen större.